Ambassadebesøg: Præsidentvalg i Litauen og Europa-Parlamentsvalg

6. maj 2019

Adresse: Bernstorffsvej 214, 2920 Charlottenlund
Tid: 6. maj kl. 17.00-18.30

I Litauen er der præsidentvalg d. 12. maj, og den nuværende præsident, Dalia Grybauskaité, også kaldet ”Litauens jernlady” på grund af hendes hårde linje over for Rusland såvel som sin støtte til NATO og en fælleseuropæisk forsvarspolitik, er ved at afslutte sin 2. præsidentperiode og genopstiller derfor ikke.

Forholdet til Rusland kommer igen til at blive et af de helt store temaer til det litauiske præsidentvalg, og netop EU kommer også til at spille en afgørende rolle for dette forhold i de kommende år. Litauen er på nuværende tidspunkt domineret af to partier; det regeringsbærende bondeparti LVLS og det konservative parti TS-LKD (også kendt som Fædrelandspartiet).

Til præsidentvalget opstiller landets nuværende premierminister fra LVLS, Saulius Skvernelis, som dog ikke spås de store chancer d. 12. maj. De to kandidater, som derimod fører i meningsmålingerne for tiden, er tidligere finansminister Ingrida Šimonytė fra Fædrelandspartiet og den uafhængige kandidat Gatinas Nausèda.

På dette ambassadebesøg skal vi drøfte Litauens præsidentvalg, de opstillede kandidater og spørgsmål om både Ruslands og EU’s rolle for Litauen i de kommende år.

Ambassadebesøget er gratis, men det kræver tilmelding via Nemtilmeld.

Arrangementet er afholdt med støtte fra Europa-Nævnet.

https://nyteuropa.nemtilmeld.dk/72/