Ambassadebesøg: Præsidentvalg og Rumænien i EU

5. december 2019

Intet østeuropæisk land oplevede enden på kommunismen lige så brutalt som Rumænien hvor den kommunistiske diktator Nicolae Ceausescu og hans kone Elena blev skudt juledag 1989.

Diktatorens død bragte håb om at landet gik lysere tider i møde og siden da er Rumænien da også både blevet en del af EU og NATO, samtidig med at landet har oplevet store sociale og økonomiske fremskridt. Den politiske stabilitet i landet har dog været mangelfuld. Siden kommunismens fald har landet haft 15 statsministre, hvor kun to har siddet hele deres periode ud – Adrian Nastase og Calin Popescu-Tariceanu.

Nu står landet så igen i en ny politisk krise. Regeringen med den socialdemokratiske statsminister Viorica Dancila i spidsen er blevet væltet efter hun kastede sit eget navn ind i præsidentvalgkampen som derfor nu står til at blive et valg mellem den siddende præsident Klaus Lohannis, fra det nationale liberale parti, og Dancila.

Samtidig trækker det i langdrag med at finde en ny kommissær kandidat til Ursula von der Laynes nye kommission, efter at den først indstillede kandidat, Rovana Plumb faldt på korruptionsanklager.

Derfor er vi glade for at kunne invitere dig med til at møde med den rumænske ambassadør Mihai-Alexandru Gradinar, der har lovet at føre os sikkert igennem, hvad der er op og ned i rumænsk politik, hvad tankerne var bag det rumænske EU-formandskab, processen med at finde en ny kommissær og hvordan Rumænien generelt ser på EU samarbejdet.

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding via nemtilmeld: https://nyteuropa.nemtilmeld.dk/86/

Arrangementet er blevet til med støtte fra Europanævnet.