Debatbog

25. marts 2017


Fortiden møder fremtiden i nutiden
når nutiden bliver fortid
er fremtiden nutid
vores tid er fremtidens skæbne


60 året for Romtraktaten er blevet kaldt Europas skæbneår. Men mere korrekt er nok, at 2017 er et skæbneår for alle os, der bor på vores hjørne af jordkloden. Udfordringerne er store og kendte med stigende nationalisme, Brexit, flygtninge og migrationspres, Trump, Putin’s Rusland, ulighed, klima osv. Men vigtigst er det måske, at det ser ud til, at vi i Europa er blevet i tvivl om, hvem vi selv er, hvad der binder os sammen, og om de værdier og institutioner vi har opbygget i fællesskab siden anden verdenskrig. Som om selvtilliden svigter. Det gælder i høj grad os danskere, selv om vi, der jo kom med senere, også er blevet vant til EU – samarbejdet. Vi optræder i statistikkerne som meget positive overfor samarbejdet. Vi er heldigvis også kritiske, men har nok vænnet os selv til – i stedet for kritisk medvirken – mere at brokke os over alt det, der lugter af EU. Og så siger vi jo ofte nej til yderligere samarbejde.

Det er de udfordringer Nyt Europa nu griber for at bidrage til debatten om fremtidens Europa med en e-bog. Vi har derfor bedt en bred kreds skrive om det europæiske samarbejde ud fra spørgsmålet: Hvis EU er svaret, hvad er så spørgsmålet? Netop for at kunne sætte fokus på alt det, som vi hver for sig går og tumler med i de her år.

Spørgsmålet bliver besvaret af bogens forfattere: Margrethe Vestager, Lizette Riisgaard, Bente Sorgenfrey, Connie Hedegaard, Suzanne Brøgger, Malte Frøslee Ibsen, Bjørn Nørgaard, Morten Kjærum, Rasmus Brygger, Tarja Cronberg, Jon Kvist, Ask Krogh Hesby, Andreas Kamm, Peter Wivel, Steen Gade, Lone Loklindt, Britta Thomsen, Jakob Erle, Peder Kyst, Anne Mette Wehmüller og Søren Keldorff, som vi alle sender en stor tak til.

Download som PDF – Hvis EU er svaret, hvad er så spørgsmålet?

Download som E-bog – via saxo.com eller via itunes

 

Bogen er støttet af Europanævnet