Europa på forsiden: Peter Wolodarski (SE) og Mette Østergaard

11. november 2019

Chefredaktører fra de mest indflydelsesrige europæiske aviser taler om de vigtigste europæiske historier på forsiderne netop nu, Brexit, klima og flygtninge. Denne aften med Berlingskes Mette Østergaard og Dagens Nyheters Peter Wolodarski.

****
Hele serien:
9/9 Europa på forsiden: Natalie Nougayrède (FR) og Martin Krasnik
28/10 Europa på forsiden: Rune Lykkeberg og Bo Lidegaard
11/11 Europa på forsiden: Peter Wolodarski (SE) og Mette Østergaard

I en særudgave af International Forfatterscene inviterer Det Kgl. Bibliotek nuværende og tidligere chefredaktører fra de mest indflydelsesrige europæiske aviser til at tale om de vigtigste europæiske historier netop nu: Brexit, klima og flygtninge. Hvad ender på forsiden, og hvad finder aldrig vej til spalterne? Chefredaktører og journalister er i den grad med til at forme fortællingen om et Europa, der måske aldrig har stået stærkere i den folkelige bevidsthed – som afsløret af de høje stemmeprocenter ved forårets EU-valg.

Og det er netop chefredaktørerne, som i sidste ende står med ansvaret for, hvad deres avis vælger at viderebringe – og som må gå forrest i kampen for, at de klassiske medier ikke bliver fejet omkuld i tidens fake news-stormvejr.

****
I denne udgave af Europa på Forsiden har Det Kgl. Bibliotek i samarbejde med Dagbladet Information og Nyt Europa inviteret to chefredaktører, der begge har gjort lynkarriere med vidtrækkende ambitioner på egne vegne, men også på journalistikkens.

Som den yngste i avisens historie blev Peter Wolodarski som 34-årig udnævnt til chefredaktør for Dagens Nyheter – et af de største dagblade i Sverige med en toneangivende stemme i hele Norden.

Allerede i begyndelsen af sine 20’ere gjorde Wolodarski sig bemærket som lederskribent for avisen Expressen, ligesom han tidligt viste et stort internationalt udsyn og høje ambitioner som studerende på Harvard University. Siden har han målrettet arbejdet sig til toppen af svensk journalistik i stillinger som blandt andet tv-vært, redaktør og nu chefredaktør på Dagens Nyheter.

På scenen i Dronningesalen vil den svenske chefredaktør være i samtale med Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske. Hun har – ligesom Wolodarski – snuppet flere journalistiske lederstillinger i en ung alder. Som 28-årig blev hun politisk redaktør på Politiken, senere blev hun chefredaktør for TV 2 News, og i 2018 fik hun i en alder af 37 år stillingen som chefredaktør for Berlingske.

*****

Er du medlem af Nyt Europa kan du købe din billet for 75 kr.

Køb din billet her: http://www.billetlugen.dk/tickets.html?affiliate=B4B&evid=12214382&fun=page&pagename=event

Meld dig ind: http://nyteuropa.dk/medlem/

Standard 125 kr.
Diamantklub 75 kr.
Studerende  65 kr.

Hvis du ikke er medlem kan du købe din billet her: https://www.billetlugen.dk/tickets.html?affiliate=B3B&evid=12214382&fun=page&pagename=event&fbclid=IwAR0w_C-gy-gZLnymTUX-U5KMMeTBE9gKTI3RKtqh6P6V501gp8usnPgiKz4

 

****
Det Kgl. Bibliotek, dagbladet Information og Nyt Europa ønsker med samtalerækken Europa på forsiden at sætte fokus på Europa på grund af forårets valg til Europa-Parlamentet, hvor valgdeltagelsen satte rekord i Danmark, og fordi 2019 er 30-året for Berlinmurens fald – en skelsættende begivenhed, hvis betydning for nutidens Europa ikke bør underkendes.