Europæiske Valgrejser: Paris, Frankrig

9. april 2017

2017 bliver et år med europæiske valg i højsædet. Holland, Frankrig og Tyskland er blandt de nationer, hvis valg kan have stor indflydelse på, hvilket Europa vi vil opleve i fremtiden. Nyt Europa tager derfor på europæiske valgrejser, som vil udgøre en unik mulighed for at komme på helt tæt hold af landenes politiske kultur.

Første stop er Paris, Frankrig. 

Bestyrelsesmedlem Lone Loklindt er rejseleder og er i skrivende stund i færd med at sætte sidste hånd på turens program. Rejsen vil finde sted akkurat 10 dage forud for, at afstemningen skydes i gang:
d. 9.-13. april (i påskeferien).

Valgkampen er på sit højeste, når vi rammer Paris. Første valgrunde er nemlig d. 23. april, men hvis ingen kandidat sikrer sig et flertal ved denne dato, afgøres valget ved anden runde d. 7. maj.

Hvis nationalisten Marine le Pen fra Front National vinder valget, har hun efter britisk forbillede lovet en folkeafstemning om fortsat fransk EU-medlemskab inden for et halvt år. Den konservative kandidat Francois Fillon ligger lunt i meningsmålingerne, og han går bl.a. til valg på at ville indføre kvoter for, hvor mange der må komme ind i Frankrig, og hvor de må komme fra. En politik, der er i strid med EU’s frie bevægelighed og immigrationsregler. Socialistpartiets præmiervalg bliver først afgjort d. 29. januar, men indtil videre spås ingen af kandidaterne en chance.

I den seneste måling står Fillon til af vinde anden runde af præsidentvalget over Le Pen. På den anden side: Det forgangne år har vist os, at vi ikke kan stole blindt på meningsmålinger eller forudse valgresultater. Kun få havde spået Brexit, og Trumps sejr har efterladt mange forundrede. Højrenationalismen og populismen har vundet indpas, og flere analyser peger på, at det er en tendens, som vil fortsætte og brede sig.

Derfor rejser Nyt Europa til, hvor det sker, og søger svar på spørgsmål som: Hvilken valgkultur- og struktur eksisterer i Frankrig? Hvad er karakteristisk for det politiske liv? Hvordan omtales konsekvenserne af de forskellige udfald? Hvordan argumenteres der for og imod kandidaterne, og hvordan opleves processen, der leder op til, at Frankrigs befolkning skal sætte et afgørende kryds?

Hvis du har lyst til selv at finde svar på disse spørgsmål – og blive en oplevelse rigere, så skriv til

nyteuropa@nyteuropa.dk
Skriv “Valgrejse til Frankrig” i emnefeltet.

* Tilmelding efter først til mølle princippet.
* Du skal være medlem for at deltage.
* Prisen er 5000 kr. inklusiv fly, hotel og aktiviteter. Depositum er på 2000 kr. og betales ved tilmelding. Depositum betales ikke tilbage, da det er for flybilletterne. Hvis du ønsker at bo på en-mandsværelse, vil prisen være 500 kr dyrere.