Aflyst Retfærdighed – 20 år med grundlæggende rettigheder?

23. marts 2020

NYT EUROPAS ARRANGEMENTER AFLYSES

Som følge af statsministeren og myndighedernes opfordring i går aftes, så aflyses Nyt Europas arrangementer foreløbigt frem til 29. marts, grundet forhøjet risiko for spredning af coronavirus, Hvilket her i første omgang betyder at X arrangement er aflyst. Vi håber, at vi må vende tilbage til dig/jer i fremtiden, med andre interessante arrangementer, når vi igen kan forsamle os og debattere vigtige europæiske dagsordner.

I første omgang er jeres sikkerhed dog vores allerhøjeste prioritet og derfor har vi valgt at følge sundhedsstyrelsen og myndighedernes retningslinjer. Pas godt på jer selv og hinanden derude, og vi glæder os til at se jer i gode fællesskaber i fremtiden.

De bedste hilsner

Nyt Europas bestyrelse og sekretariat.

 

 

I anledning af 20 året for EU’s charter for fundamentale rettigheder arrangerer Nyt Europa en konference centreret omkring charterets indhold og nærmere specifikt på kapitlet om ’Retfærdighed’.

Konferencen finder sted d.23. marts 2020, kl.13-17:00 i Fællessalen på Christiansborg.

Konferencen
Vi ønsker dels at oplyse om charterets indhold, men også at diskutere relevansen for borgere i dag. Debatten vil særligt centrere sig om begrebet ”retfærdighed” i en moderne politisk kontekst. Siden charteret først blev formuleret for 20 år siden, har både EU og de enkelte medlemslande undergået store forandringer og nye diskussioner om, hvordan vi skaber en retfærdig verden er vundet frem.

Vi inviterer derfor forskere, politikere og civilsamfund til at debattere forskellige moderne retfærdighedsbegreber så som Climate justice og Social justice, men også til at forholde sig til den moderne retsstat. Vi vil arbejde både med inspirationsoplæg, paneldebat og workshops.

Slutteligt overdrager vi paneldeltagere og tilhøreres tanker til et politikerpanel, der skal forholde sig til det moderne retfærdighedsbegreb og på den måde bære borgertankerne videre ind i det politiske arbejde for retfærdighed og rettigheder. Konferencen vil have både danske og internationale deltagere.

Deltagelse er gratis og åben for alle, men kræver tilmeldelse gennem NemTilmeld vi linket her: https://nyteuropa.nemtilmeld.dk/99/

Program – foreløbigt

Dele af konferencen vil foregå på engelsk.

Program

 

13.00

Welcome, program for today

13:10

Key note speech
On the importance of the Charter

Morten Kjærum, director
13:30

A just future
Introduction to the just transition concept
and the holistic approach to the politics of the future

Stina Soewarta,
Head of Representation Copenhagen, European Commission.
13:45

Break

14:00

Spor 1: Climate justice

Steen Gade,
Nyt Europa &
The green students movement
14:20

Spor 2: Tax Justice

Hannah Morrison Brejnholt Tranberg,
Tax expert, Oxfam Ibis
14:40

Spor 3: Social Justice

Emma Holten,
Ibis &
Jens Philip Yazdani,
radio host and blogger
15:00

Spor 4: Legal justice

Louise Holck,
The Danish institute for human rights.
15:20

Break

15:40

Workshop

16:10

Presentations of recommendations

16:20 -17.00

Response and debate, Political panel

Lars Aslan (A) &
Morten Messerschmidt (DF). 

Arrangementet har fået støtte fra Europa-Nævnet og er co-fundet af Europe for Citizens-programmet.