top of page
DSC02100.JPG

Demokratisering af økonomien og den europæiske grønne pagt

demokratisering af økonomien og den europæiske grønne pagt

Succesen med den europæiske grønne pagt (EGD) afhænger af inddragelsen og engagementet fra hele spektret af civilsamfundsaktører og borgere. Derfor er det afgørende at vi til stadighed demokratisere politiske processer for at få endnu flere med på den transition vi er i gang med.

Igennem 3 år har Nyt Europa arbejdet konkret med et initiativ om hvordan man bruger deliberative metoder til at demokratisere komplekse problemstillinger under den europæiske grønne pagt (European Green Deal). Her har vi, i Nyt Europa, især undersøgt hvordan man kan skabe større inddragelse i økonomiske beslutningsprocesser, såsom den europæiske semesterproces.  

 

Nyt Europa er med i et større forskningsprojekt kaldet REAL DEAL, der er finansieret af EU’s Horizon program (Den Europæiske Unions Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram under tilskudsaftale nr. 101037071.) Dette projekt har haft til formål at omforme borgernes og interessenters aktive deltagelse omkring den europæiske grønne aftale.

I en samskabelsesproces har projektet udviklet, testet og valideret innovative værktøjer og formater for at drive det deliberative demokrati til næste niveau. Der er blevet testet innovationer i deliberative processer for en grøn og retfærdig omstilling i omkring 13 lande, indenfor forskellige tematiske områder, som fødevareproduktion, energi eller den økonomiske politik.

Nyt Europas arbejde med at demokratisere økonomien

Igennem projektet har Nyt Europas opgave været at kigge på hvordan man kunne skabe større involvering af borgere og civilsamfundet i komplekse politiske beslutningsprocesser, som eks. økonomiske politiske beslutningsprocesser. Vi har en interesse i at undersøge hvorfor borgerne har begrænset ejerskab og indflydelse over magtfulde økonomiske beslutninger. Vi mener at det er afgørende at der er adgang og åbenhed i disse processer for at sikre større demokratisk legitimitet. Herunder har vi med REAL DEAL projektet undersøgt om det er muligt at skabe interesse og relevant input for engagement. Derudover har vi på folkemødet, Konferencen om Trivselsøkonomi og i andre foraer taget debatten om for at undersøge hvilke metoder kan man så bruge til at lære om økonomien, for at lette engagementet?

Nyt Europas test - det europæiske semester

I dette projekt har vi undersøgt, hvordan borgere og nationale interessenter kan blive inddraget i en proces, der primært foregår på EU- og nationalt niveau. Det europæiske semester, som er en økonomisk styringsproces både på EU- og medlemsstatsniveau, har været rammen for vores forsøg på at finde måder at skabe meningsfuld deltagelse og involvering i en kompleks økonomisk policy proces.

De aktiviteter, vi gennemførte, viste, at civilsamfundet er interesseret i gennemsigtige og inkluderende EU-processer. De understregede også værdien af en struktureret tilgang til at inddrage borgerne på en måde, der giver mening for dem. Samtidig viste projektet, at der er udfordringer – især når det gælder få muligheder for at deltage i det europæiske semesters processer.

Aktiviteterne viste dog, at mere dialog og samarbejde kan gøre det lettere for borgerne at forstå og deltage i selv komplekse politiske emner som det europæiske semester og europæisk økonomi. Fremtidige initiativer kan bygge videre på disse erfaringer og arbejde på at få civilsamfundets input til at spille en større rolle i EU’s økonomiske politik.

Den fulde rapport om testen kan findes nedenfor.

Derudover kan man finde de anbefalinger borgerne og civilsamfundet fandt på i fællesskab ved den deliberative proces.

Mere om arbejdet i REAL DEAL projektet

Gennem årene har vi udgivet flere rapporter om den europæiske grønne pagt og om hvorledes man skaber meningsfuld inddragelse i implementeringen af den europæiske grønne pagt.

I projektet har vi ligeledes oprettet et tværeuropæisk civilsamfundsforum, der har haft til opgave at analysere den europæiske pagts rolle og implementering i EU. Nedenfor kan læses en række af de rapporter og publikationer der netop tager fat i dette emne.

I projektet har vi ligeledes lavet udgivelser der undersøger og analysere den deliberative tilgang implementeringen af den grønne pagt. Vi har og haft ønsket om at skabe en omfattende protokol for meningsfuld borgerinddragelse og deltagelse. Her ønsker vi at udvikle anbefalinger om, hvordan sådanne processer kan udformes og deres anvendelse i forskellige sammenhænge af både europæiske institutioner, medlemsstater og civilsamfundet. Projektets deltagere vil udvikle en ny hybrid model for politisk inklusion.

bottom of page