top of page

klima

& miljø

hvad mener nyt europa?

I Nyt Europa mener vi, at hvis vi skal løse vores udfordringer på klima, miljø, natur og biodiversitetsområderne, kræver det både øjeblikkelige systemiske ændringer og et fundamentalt opgør med den måde, vi laver politik på, og de parametre vi måler deres succes på. Og arbejdet i de næste år bliver at sikre at EU-samarbejdet gennem konkret politik lever op til det. 

Det kræver at vi høster de bedste og mest progressive europæiske kræfter, i arbejdet på at gøre både Danmark og hele Europa, mere grønt.

Den britiske økonom, Kate Raworth, pointerer, at vi i Europa skal til at forstå os selv som udviklingslande, fordi vi på de grønne og ressourcemæssige områder er underudviklede med et alt for højt ressourceforbrug. Derfor bør der også vedtages markante forpligtende grønne omstillingspolitikker, der sikrer overensstemmelse mellem vision og indsats i både EU og Danmark. Danmark er ikke et grønt foregangsland, men det kan vi blive.

Med European Green Deal er der banet vejen for at medlemslandene for alvor skal levere. Vigtige overordnede principper som "do no harm", "Et Europa, der lever godt indenfor de planetære grænser", "nul forurening" og ”ingen skal lades i stikken” er alle principper som bør blive fastholdt i praksis. Plan skal nu omsættes til reel handling.
 
For at den grønne dagsorden bliver transformativ, skal den tænkes ind i en helhed, og altså indarbejdes i alle politikker. Den grønne politik skal ses i sammenhæng med verdensmålene for bæredygtig udvikling, vi i Nyt Europa mener skal være en central del af EU-kommissionens transformative dagsorden. Det betyder eks. at når der laves grønne tiltag, skal man have gennemtænkt den sociale dimension, samt når der laves sociale initiativer eller arbejdet med genopretningen af EU’s økonomi skal det ikke gøre skade klimaet og miljøet. Alle politikker skal kort sagt arbejde med både den økonomiske, sociale og grønne bundlinje.
 
Det kræver fuld støtte til den grønne linje i EU-Kommissionen, tæt samarbejde med Europa-Parlamentets grønne stemmer, vilje til at danne fortrop samt initiativgrupper blandt EU-landene. Det kræver også at det 8. miljøhandlings program fra 2021 til 2030 udformes så det indeholder en evaluering af hele Green Deal-politikken allerede i 2025 med henblik på vedtagelser af skærpelse for perioden indtil 2030. 

hvad gør nyt europa?

I Nyt Europa er vi en del af 92-gruppen, som består af 24 danske miljø- og udviklingsorganisationer. Her arbejder vi på at højne EU’s klimapolitik, og derigennem skubbe til en global bæredygtig udvikling. Derudover bidrager vi aktivt til forskellige grønne kampagner og samarbejder med adskillige NGO’er, både danske og europæiske, som alle kæmper for naturen, klimaet og miljøet. Vi var blandt andet med til at overrække 1,2 millioner underskrifter, 18.000 danskere og knap 1,2 millioner EU-borgere, til forhenværende fødevareminister Rasmus Prehn.

projekter

DSC00184.JPG

REAL DEAL

Læs Gap Assessment of the European Green Deal her

Gap Assessment er udarbejdet inden for rammerne af Real Deal-projektet og analyserer hullerne i den europæiske Green Deal
med henblik på at nå Verdensmålene, FN's 2030-dagsorden og identificere Green Deals mangler og afvigelser fra andre relevante processer med henblik på at styrke indsatserne og nå målene i Real Deal-projektet.

bottom of page