ny økonomi
hvad er 'ny økonomi'?
'ny økonomi' er et samlebegreb for den strømning af nye økonomiske perspektiver, der i disse år dukker op i den offentlige debat.
Fælles for perspektiverne er, at de kalder på en gentænkning af vores økonomiske system og en samtale om hvem og hvad økonomien skal gavne.
Det er perspektiver såsom feministisk økonomi, modvækst og politisk økologi. Ingen af disse perspektiver mener at det økonomiske system, som det ser ud nu, er i stand til at løse de store samfundsudfordringer, vi står over for.
De arbejder alle med hvordan klima- og biodiversitetskrisen, den mentale sundhedskrise, de voksende uligheder og den økonomiske usikkerhed hænger sammen og peger på at roden til problemet ligger i det økonomiske system.
I det økonomiske system, vi bygger vores samfundsstruktur på, er der ikke indbygget nogle grænser for vækst. Det betyder blandt andet at mange lande allerede forbruger ressourcer langt ud over hvad planeten kan holde til og at selve systemet er i færd med at vokse ud over de planetære grænser.
wellbeing economy
På tværs af hele kloden vokser der en bevægelse frem under overskriften ‘trivselsøkonomi’ eller på engelsk ‘wellbeing economy’, som arbejder aktivt med alle disse nye tanker om hvordan en ‘ny økonomi’ til gavn for både os mennesker og planeten skal se ud. Bevægelsen er kommet til Danmark med Nyt Europa som en af bannerførerne.
Den trivselsøkonomiske dagsorden slår et slag for at gentænke systemet således at de ting der i dag bliver overset, får tildelt økonomisk værdi. Det er for eksempel værdien af den omsorg forældre giver deres børn i løbet af opvækst, værdien i at blive forældre, gode venner og nære relationer, den samfundsmæssige og personlige værdi i at du kan tage dig af din syge forælder eller at kunne tage en dyb indånding i naturen. Alt sammen ting der er fulde af værdi for både dig og samfundet, men som det nuværende system slet ikke tager højde for, fordi det ensporede fokus på økonomisk vækst og menneskelig monetær rigdom, har forvrænget hvad det vil sige at noget er værdifuldt. Af samme grund kan det nuværende økonomiske system ikke bruges til at løse de store kriser.
En del af kritikken er direkte rettet mod den herskende økonomiske tankeretning ‘neo-klassisk økonomi’, og de regnemodeller og metoder, som langt de fleste økonomer i både det private og offentlige gør brug af. Også i Danmark.
Det er en arbejdsmetode og et tankesæt, der producerer tal som understøtter den gamle måde at kigge på vækst på, og det er dybt problematisk, fordi der i rigtig mange tilfælde bliver taget politiske beslutninger på baggrund af netop disse tal.
Metoderne er effektive og kommer frem til specifikke tal som politikere og vælgere nemt kan forholde sig til. Men det betyder også at de komplicerede og nuancerede aspekter af samfundet og tilværelsen, skæres fra.
Og selvom flere økonomer og skiftende regeringer ihærdigt forsøger sig med forskellige tilgange til regnemodeller, så er der så store fundamentale problemer og bias i den måde, de er bygget på, at samfundets trivsel aldrig kommer til at kunne betyde lige så meget som monetær vækst.
hvad mener
nyt europa?
I Nyt Europa vil vi gerne bidrage til en progressiv og kvalificeret samfundsdebat og hjælpe med at trække den op på et europæisk niveau. Derfor blander vi os også i samtalen om, hvordan og hvorfor det nuværende økonomiske system skaber miljømæssig og social uretfærdighed, og hvordan systemet skal ændre sig, så vi arbejder mod et sikkert og retfærdigt samfund, som planeten kan holde til.
Vi ser de nye økonomiske strømninger og trivselsøkonomi som en positiv samfundsvision og ramme for løsninger, der kan håndtere kriserne inden for bl.a. klima, biodiversitet, social sammenhængskraft og mistrivsel.
Siden 2021 har vi derfor arbejdet med at sætte fokus på alternative økonomiske tankegange og perspektiver, der udfordrer den klassiske neoliberale økonomiske forståelse. Hvis den grønne og retfærdige omstilling af Europa skal være vellykket, kønsretfærdig og arbejde for menneskelig værdighed og menneskerettigheder globalt, mener vi at man bør se udover BNP som målestok, og i stedet sigte mod andre pejlemærker, der sikrer et godt liv for alle uden at overskride de planetære grænser.
nyt europa
hvad gør
I Alliancen Beyond Growth er Oxfam Danmark, Nyt Europa og Rethinking Economics Danmark gået sammen om at invitere til fælles refleksion over det økonomiske system vi i dag lever under, og til at komme med bud på hvordan et nyt økonomisk system kan se ud, herhjemme, i EU og globalt.
Blandt andet stiller vi skarpt på temaet til Folkemødet gennem debatter, talks, brandtaler, quizzer og meget mere i vores 'Beyond Growth' telt.
Nyt Europa er med-initiativtager til WEAll DK - et netværk af aktører på tværs af samfundet, der arbejder for at fremme trivselsøkonomi i Danmark.
Netværket er selvorganiseret og fokuserer på vidensdeling, samarbejde og fælles initiativer. Som officiel dansk afdeling af den globale Wellbeing Economy Alliance, fungerer WEAll DK som brobygger mellem danske og internationale perspektiver. Nyt Europa er en del af kernegruppen.
Læs mere her: weall.dk
Vi er er del af REAL DEAL projektet, hvor Europæiske forskere i deliberativt demokrati og nogle af Europas største civilsamfundsorganisationer er gået sammen om øge europæernes deltagelse i og samtale om European Green Deal.
Formålet er at analysere og afprøve innovative værktøjer, og processer for borgerinddragelse og -drøftelser, indenfor det økonomiske område.
Læs mere her
Nyt Europa og vores samarbejdspartnere stod bag den første danske konference om trivselsøkonomi i forsommeren 2024. Her mødtes eksperter, beslutningstagere, virksomheder og samfundsengagerede organisationer og borgere på tværs af generationer for at udforske og diskutere trivselsøkonomiens potentiale som et svar på de problematikker, vi står overfor i Danmark, i EU og globalt.
Målet var at skabe en samlende ramme for dialog og samarbejde på tværs af sektorer og politiske skel, i erkendelse af at de forbundne kriser ikke kan tackles isoleret, men kræver en helhedsorienteret indsats på tværs af samfundet. Gennem foredrag, workshops, paneldebatter, naturoplevelser og kulturelle indslag oplevede konference deltagerne en række førende danske og internationale eksperter og praktikere inden for feltet.
Nedenfor kan du se plenaren hvor antropolog og aktivist Jason Hickel, som kommer med bud på, hvordan et samfund helt konkret kan omstille til en mere retfærdig og bæredygtig økonomi. Efterfølgende blev kandidaterne til Europaparlamentsvalget 2024 bedt om at diskutere mulighederne for en trivselsøkonomi i EU.
Derudover har vi været afsted til Beyond Growth konference i Bruxelles sammen med Den Grønne Ungdomsbevægelse og 30 europæiske og danske unge aktivister, skrevet debatindlæg, holdt oplæg, arrangeret talks og mere mere.
ressourcer
Velkommen til vores økonomiske ressourcebank. Herunder kan du udforske forskellige perspektiver, talks og debatserier, som alle på den ene eller anden måde kaster lys over nye måder at tænke vækst og økonomi på.
Herunder kan du se vores Talks Beyond Growth - en online debatserie af talks, der udforsker sammenhængene mellem kapitalisme, klimakrise og ulighed, og ser nærmere på, hvordan det nuværende økonomiske system skal ændres så vi opnår et retfærdigt samfund for alle indenfor de planetære grænser.
Gennem 8 foredrag ser vi nærmere på løsningsforslag sammen med nogle af de dygtigste eksperter indenfor deres felter, udfolder kapitalismens fejl og introducerer nye bæredygtige perspektiver på, hvordan vi kan rette disse fejl.