top of page

Dan Jørgensen bliver energi- og boligkommissær


Stort tillykke til Dan Jørgensen med udpegningen som energi- og boligkommissær.


Det er to politiske områder hvor det er fuldstændigt afgørende at vi arbejder både grænseoverskridende og mod fælles grøn forandring.


På pressemødet tirsdag formiddag fortalte Ursula Von Der Leyen at Dan Jørgensen blandt andet får til opgave at få energipriserne ned, få omstillet EU til grøn energi og gøre Europa mere uafhængigt af Russisk gas.


Og så er han den første kommissær for boliger og får altså ansvaret for alt fra energieffektivitet til konstruktion.


Alt i alt en kommissærpost hvor der er mulighed for at præge mange europæeres hverdag!


Hvem sidder på posten nu?

Estiske Kadri Simson. I hendes periode nåede de 27 EU-lande i første halvdel af 2024 en milepæl, da 50 procent af EU's elproduktion nu kommer fra vedvarende energikilder som sol og vind.


Og så er det lykkedes EU-landene at reducere afhængigheden af russisk gas markant - fra 45% i 201 til 15% i 2023.


En udvikling som von der Leyen altså tror på at Dan Jørgensen kan fortsætte!


Hvad skal der så ske nu?

Dan Jørgensen skal, sammen med alle de andre kommissærer, nu igennem høringer i EU-Parlamentet, før han kan være sikker på at få posten.


I parlamentet har man forskellige fagudvalg og det er så en række af disse udvalg, som skal vurdere Dan Jørgensen som energi- og boligkommissær.


Det er normalt at udvalgene ikke godkender enkelte kandidater. Så skal de pågældende medlemslandenes regeringer så stille med en ny kandidat, som skal igennem høringer.


Bagefter skal hele EU-Kommissionen godkendes ved en samlet afstemning i EU-Parlamentet.


Efter valget i 2019 afviste EU-Parlamentet tre kandidater, som blev erstattet af andre. Umiddelbart er Dan Jørgensen dog ikke i farezonen. Han er ikke en politisk kontroversiel kandidat, har tidligere selv har været medlem af EU-Parlamentet og har direkte erfaring som tidligere energi- og klimaminister herhjemme.


Den nye EU-Kommission burde kunne træde til efter høringerne enten 1. november eller 1. december.



Comments


bottom of page