top of page

Menneskerettigheder til diskussion: Rettighedskonferencen 2024



Menneskerettigheder til diskussion: årets rettighedskonference gjorde status på civilsamfundets kår i Danmark og pegede på retssystemet som en ny arena for rettighedskampe

 

I fredags løb Nyt Europa og Globalt Fokus’ rettighedskonference af stablen i Fællessalen på Christiansborg. Konferencen var fuldstændigt udsolgt og samlede store dele af Danmarks civilsamfund for sammen at sætte fokus på armslængde og samarbejde i dansk demokrati og minoritetsbeskyttelsens betydning for retstilstanden.

 

Debatter der altid er relevante, men som i lyset af den seneste tids offentlige meningsudvekslinger om civilsamfundets rolle, også er højaktuelle.


Rettighedskonferencen 2024 gjorde status og pegede fremad. For når det demokratiske samarbejde presses, præsenterer retssalen og den juridiske rettighedsbeskyttelse sig som arena for fremtidens rettighedskamp.

 

Dansk grundlovsbeskyttelse halter efter

 

I panelet ’Retssalen som arena for fremtidens rettighedskamp’ diskuterede Marlene Wind, professor i ret og politik og centerleder af Center for europæisk politik, KU, Nikolaj Nielsen fra Kontra advokater og Mette Lyster Knudsen, landsdommer og formand for Dommerforeningen det særlige – og potentielt farlige – i at have et systemet hvor det folkelige flertal reelt bestemmer borgernes rettigheder og kan indskrænke dem igen.

Mindretal har en dårligere grundlovsbeskyttelse i Danmark end i de fleste øvrige europæiske lande, fordi vi i modsætning til dem hverken fik en ny grundlov med vidtgående rettigheder eller en forfatningsdomstol efter 2. Verdenskrig. I mange andre europæiske lande kan et mindretal bede en forfatningsdomstol om at undersøge skandalesager. Det kan vi ikke i Danmark, fordi vi har besluttet, at der skal et flertal til. Det vil sige, at flertallet altid kan lukke enhver undersøgelse.

 

Som borgere er vores øverste beskyttelse Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og EU-domstolen/traktaterne, men kun få danskere er klar over dette, gjorde Marlene Wind klart. Det kræver også at vi aktivt interagerer intensivt med disse overnationale domstole og organer. Og som bekendt er det ikke alle danskere politikere der er begejstrede for det.

 

Som en del af dagen fik konferencen også besøg af Europaminister Marie Bjerre, til en kort keynote om retsstatsprincippet under det danske EU-formandskab.

 

Sammen med Sylwia Gregorczyk-Abram, stifter af Free Courts i Poland og Aarti Narsee fra European Civic Forum, ledte Nyt Europas analysechef Regitze Rohlfing en samtale om bredere europæiske rettighedsudfordringer.

 

Venstres EU- og Europaordfører Christian Friis Bach rundede dagens program af i samtale med moderator Rikke Albrechtsen fra Altinget.

Комментарии


bottom of page