top of page

USA har efterladt Europa alene hjemme: hvem vælger vi at være?

2025 bliver et år hvor politiske begivenheder og afgørende beslutninger kommer til at forme verdens fremtid. Donald Trump er nu officielt USA’s præsident og har underskrevet, udsendt og tilbagetrukket de første af en række dekreter.


Som civilsamfundsorganisation der arbejder for en bæredygtig og inkluderende fælleseuropæisk og demokratisk fremtid, ser vi, ligesom mange andre, til med forundring og forfærdelse.


Det er absolut alarmende at USA - på en enkelt dag - har trukket sig ud af Paris-aftalen, skåret i udgiften til klimapolitik og sat turbo på olieboringer. USA har stoppet al udviklingsbistand og opsagt samarbejdet med WHO. Donald Trump har tilbagekaldt et dekret som havde til formål at fremme mangfoldighed, lighed, inklusion og rettigheder for LGBT+ personer samt etniske minoriteter, og benådet omkring 1500 personer, som har været sigtet, tiltalt eller dømt for at storme kongresbygningen i hovedstaden den 6. januar 2021.


Alt dette kommer både til at påvirke både Danmark og hele Europa. Der er i den grad behov for at passe på demokratiet og kloden. Det er et valg vi må og skal tage i fællesskab i Europa.


Danmark som EU-formand og storpolitiske valg i horisonten

Derfor er det kommende danske EU-formandskab også en unik chance for at sætte fokus på dagsordener, der kan styrke fællesskabet. Der er allerede lagt op til fokus på klima, grøn omstilling og digitalisering, men vi bør også gå forrest i sikringen af fundamentale rettigheder og retsstatsprincipperne.


Det er vores opgave som danskere og europæere at sikre, at Rule of Law – retsstatens principper – bliver respekteret og styrket. Der er intet fællesskab uden respekt for demokrati, pressefrihed og uafhængige domstole. Danmark har muligheden for at gå foran som en stærk stemme for at beskytte disse værdier.


Populisme og nationale interesser kan true fællesskabet og med valgene i Tyskland og Frankrig står vi over for en vigtig tid for EU’s fremtidige retning. De to lande spiller en central rolle i at sikre stabilitet i Europa og vi må både være parate til at arbejde sammen med nye ledere og kæmpe for at sikre, at både demokratiet og solidariteten forbliver stærke.


En ny økonomi for Europa

Vi har længe arbejdet for at sætte fokus på et nyt økonomisk paradigme – en Well-Being Economy, som vil flytte fokus fra blind vækst til en økonomi, der sætter menneskers trivsel, social retfærdighed og bæredygtighed i centrum.


Kan 2025 blive året, hvor EU tager større skridt i retning af denne nye økonomiske tankegang? Vi kan ikke følge med USA og Kina i væksten i BNP, og nu står vi overfor muligheden for at prioritere anderledes. Med grøn omstilling og social sammenhængskraft som pejlemærker kan vi arbejde for en økonomi, der er god for mennesker, planeten og fremtidige generationer. Og Danmark kan spille en vigtig rolle i at fremme konkrete tiltag – fra grønne investeringer til større fokus på lighed og fællesskab.  


Med skiftet i den geopolitiske virkelighed, står både Danmark som land og EU som (værdi)fællesskab overfor et valg. I Nyt Europa arbejder vi utrætteligt for at Europa vælger en fremtid som et grønt og menneskeligt alternativ.

Comments


bottom of page